zaterdag 5 mei 2012

Zonnestroom week

Na lang denken, vergelijken en informatie inwinnen heb ik uiteindelijk voor de kwaliteit van Canadian Solar panelen gekozen. Begin maart had ik ze besteld, maar omdat er net een grote bestelling was uitgeleverd duurde het iets langer dan normaal, alvorens geleverd werd...

... misschien dat ik daarom 240 Wp panelen kreeg ipv de 230 Wp die ik bestelde en betaalde; ik had al 'n paar keer gebeld... 

De FlatFix montage set is ideaal; daar hoef je niet eens echt bij na te denken! Ik koos voor FlatFix omdat ik het gewicht op m'n platte dak zo laag mogelijk moet houden en een opstelling met slechts 20° helling geen rendementsverlies oplevert. En doordat de panelen iets minder hoog boven het dak uitsteken heb je wat minder tussenruimte nodig om in de winter schaduw op panelen te voorkomen.
In mijn geval heb ik ook nog eens multiplex platen onder de FlatFix gelegd om het gewicht over een groter oppervlak te verdelen.




Ik heb één voor een de FlatFix profielen opengeklapt en met RVS boutjes in elkaar gezet. De maatvoering voor de panelen deed ik bij benadering. De hoekprofielen aan de achterkant klikken op hun plaats maar kunnen een beetje schuiven: bij het plaatsen van de Canadian Solar panelen heb ik dat gebruikt door éérst een uiteinde te prepareren( boutjes erin gedraaid). Daarna paneel op de plaats leggen en boutjes die *tussen* de twee panelen moeten komen plaatsen. Nu kun je het FlatFix profiel heel makkelijk en "op de milimeter nauwkeurig" aanschuiven tot alles op maat is... en zo verder. Makkie!

Bij het aansluiten van de kabels en het plannen van de dakdoorvoer is goed nadenken belangrijk, maar een handige DHZ'er klaart dat klusje wel. Vergeet niet dat bij meerdere strings de 4 mm² elektrische bedrading niet door één standaard 5/8 pijpje past! 3/4 pijp, bij voorkeur slagvast (Hostaliet), lukt wèl.





De Soladin 600 inverter; deze moet binnen, liefst niet te ver van de panelen weg geplaatst worden maar belangrijk is te bedenken dat de inverter (bij vol vermogen; koeling) geluid maakt! Sommigen zullen het bij volle zon als hinderlijk ervaren (er zit een hoge frequentie bij..) en dus is de keuze voor een plaatsje iets om serieus over na te denken! Een pluspuntje van de Soladin 600 vind ik dat deze - als de drempel van stroomproductie niet gehaald wordt - zichzelf compleet uitschakelt, waardoor alle geluid verstomt en er geen stroom door de inverter (nodeloos) gebruikt wordt! Een tweede pluspunt en zo mogelijk nog belangrijker is zeker de eenvoud van installatie: de string panelen aansluiten, stekker in een 230V stopcontact en klaar is Klara! Ideaal!




Een datakabeltje voor uitlezen van de Soladin 600 is niet essentieel maar gewoon wel een leuk hebbedingetje en de Soladin software - bij de Mastervolt website gratis te downloaden - geeft dan duidelijk overzicht van alle belangrijke parameters waaronder totaal aantal "draaiuren" en totale stroomproductie


Na een paar dagen zon en een paar dagen wolken heeft de installatie binnen één week al 35 kWh opgeleverd. De oplettende lezer denkt dan; hoe kan dat met een 690 (in mijn geval dus werkelijk 720 Wp) installatie?

Simpel: ik had meteen twee setjes besteld en geplaatst! In theorie had ik hetzelfde aantal panelen via 1 converter aan kunnen sluiten maar ik heb wel eens gehoord dat de converter (soms) eerder vervangen moet worden als de panelen en dan ligt m'n hele installatie tijdelijk stil. Ook is dan zelfs een klein beetje schaduw van invloed op de string van 6 panelen, nu bij mij is dat dus per string van 3 panelen.




Over die schaduw: in de morgen valt er tijdelijk schaduw van het pijpje van de mechanische ventilatie van de buren op het hoekje van één paneel. Omdat het knipperen van de LEDs op de Soladin een goede aanwijzing geven voor de productie viel dat meteen op: de ene string produceerde ineens ruwweg twee keer zoveel als de andere, die op een miniem hoekje schaduw kreeg!

Als u ook - net als ik - twee setjes (of meer?) wilt aansluiten moet u dat over meerdere elektra groepen verdelen, of als u heel erg handig bent zou u één aparte groep ervoor kunnen aanleggen (of de rest van een bestaande groep buiten gebruik stellen!).

Als u zich niet thuis voelt met tang en schroevendraaiers in uw groepenkast zou u er zonder meer voor moeten kiezen om de installatie aan te LATEN leggen! Maar alles wat "achter de meter en hoofdzekering(en) zit" is van u en eraan werken is - strikt genomen - toegestaan.... of het wenselijk en verantwoord is, is een vraag die u zichzelf moet stellen.

Met deze (DHZ) set heeft u ècht geen excuus meer om geen zonnepanelen te installeren.